Den med Gröna locket
Matavfall
Du ska sortera ut ditt matavfall i en brun påse. Behöver du nya påsar, så finns det i den tvättstuga som tillhör er lägenhet. Av matavfallet blir det biogas och biogödsel och du är med och bidrar till det naturliga kretsloppet.
Det SKA du lägga i den bruna påsen
Det här kan du EJ lägga i den bruna påsen
Observera att det också är viktigt att det inte kommer med plastfolie, plastpåsar och annat som inte kan brytas ned i matavfallspåsen. Papperspåsen är specialgjord av ett våtstarkt material som är lätt nedbrytbart. För att hålla din påse torr kan du lägga lite tidningspapper eller äggkartong i botten, innan du lägger i ditt matavfall.
Lägg ALDRIG den bruna papperspåsen i en plastpåse när du slänger den. Om ni bär med de blöta soporna i en plastpåse, släng då denna i stora moloken när ni kastat innehållet i Matavfallsmoloken.
Man kan även ta en torr papperspåse utanpå den blöta.
Detta går i vanliga soppåsen
Din soppåse hämtas ur moloken och bränns och det blir tillfjärrvärme och el.
Tidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad och andra trycksaker – allt kan återvinnas.
I återvinningsbehållare för tidningar och returpapper lägger du dags- och veckotidningar, tidskrifter, kataloger (postorder-, telefon- och resekataloger), reklamblad, broschyrer, kontorspapper, skriv- och ritpapper och pocketböcker. Allt kan återvinnas.
Ta bort plastomslag runt tidningar och reklam och lämna dessa som plastförpackning. Omslagspappret kring skrivarpapper lämnas som pappersförpackning.
Häftklamrar, spiraler och dylikt behöver du inte ta bort från tidningar eller block. De avskiljs med magneter och skickas till metallåtervinning.
Den 1 januari 2022 tog kommunerna över ansvaret för att samla in returpapper något som tidigare har sköts av producenterna genom Förpackningsinsamlingen. Hur insamlingen kommer att se ut är olika från kommun till kommun. De flesta kommer inte märka av förändringen, men kolla med din kommun hur det fungerar just hos dig.
Om det finns insamling för tidningar vid eller i din fastighet kan du lämna dem där.På många av kommunernas bemannade återvinningscentraler står också insamlingsbehållare för återvinning av förpackningar och tidningar.
Papper som inte ska läggas i behållare för tidningar är till exempel kuvert och inbundna böcker som istället ska slängas som restavfall. Mjölkförpackningar, omslagspapper och liknande läggs i behållaren för pappersförpackningar.
Förpackningsåtervinning (avfall lämnas vid återvinningsstation)
En stor del av vårt hushållsavfall består av förpackningar.
Genom att återvinna förpackningarna sparar vi både råvaror och energi.
Tänk på att det BARA är förpackningar du får lämna på en återvinningsplats.
Glasförpackningar
Det SKA du lägga i:
Lägg EJ i: dricksglas, porslin, keramik, fönsterglas, spegelglas, glödlampor, dessa ska läggas i DEPONIN, lysrör i el-artikeluppsamlingen.
Metallförpackningar
Det SKA du lägga i:
Lägg EJ i sådant som inte är förpackningar till exempel: bestick, skruv & spik, cykeldäck och plåthinkar, sånt ska läggas i METALL container
Pappersförpackningar
Det SKA du lägga i:
Lägg EJ i: tidningar, broschyrer, kontorspapper, kuvert eller plastigt omslagspapper.
Plastförpackning
Det SKA du lägga i:
Lägg EJ i: diskborstar, tandborstar, CD-skivor och fodral, plastmappar, engångsrakhyvlar, kladdiga plastförpackningar, leksaker av plast, dessa ska läggas i HÅRDPLAST Containern
Tidningsinsamlingen
Det SKA du lägga i:
Lägg EJ i: post-it-lappar, fönsterkuvert, gummerade kuvert, plastat papper, plastpåsar, inbundna böcker, bärkassar i papper (papp/wellpapp). Bärkassen i papper lägger du ibehållaren för pappersförpackningar.
Kontakter:
Tänk på att, om det ej är brådskande, kontakta då istället, styrelsen på vardagar mellan kl. 09,00-09,30, vi finns då i Brf Rönnens lokal på Vänortsringen 9, mitt emot radhus Vänortsringen 10
Ordförande:
Bengt Andersson 0707 94 72 51, Vänortsringen 24
Vice ordförande:
Rainer Nyberg 0709 97 59 35, Vänortsringen 9
Sekreterare:
Charlotte Nyagah 0732 22 09 28, Vänortsringen 9
Vise sekreterare:
Lage Eckeskog 0703 66 61 33, Vänortsringen 13
Övriga ledamöter:
Leif Eriksson 0708 91 44 29, Vänortsringen 11
Lars Asplund 0706 69 71 05, HSB representant
Suppleanter:
Leonita Bajram Toplica 0734 14 88 86, Vänortsringen 11
Andreas Westerberg 0738 45 14 24, Vänortsringen 17
Annah Boodh 0702777545 Vänortsringen 4
Förvaltare HSB
Daniel Strandmark 010 - 442 10 04
Valberedning:
Svitlana Ganziu 0706 23 58 97 ordförande
Mohammed Abdillahi 0762971897
Roger Ljungberg 0705 94 33 29
Faktureingsuppgifter för dig som ska fakturera vår bostadsrättsförening
Fakturorna kan med fördel skickas via mail:
Adressen ska alltid innehålla:
HSB Brf Rönnen i Märsta
Re: 99-9614-000
FE 391
83873 Frösön